Un şantier hidroenergetic din România se numără printre exemplele negative descrise în primul ghid pentru conservarea conectivităţii ecologice. Autorii lucrării menţionează că şantierul de la Surduc, de pe Bâsca Mare, va duce la pierderea unui râu ”de clasă mondială”, dacă justiţia nu îşi face datoria.

În Ghidul publicat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), apar exemple din toată lumea ale unor proiecte care ar putea afecta grav mediul înconjurător.

Ecologiştii din Grupul de Specialişti în Conservarea Conectivităţii, al IUCN, atrag atenţia că amenajarea unor microhidrocentrale ar genera secarea râului Basca Mare, o apă curgătoare de o frumuseţe rară, care adăposteşte cel puţin zece specii de peşti.

Sunt ameninţate inclusiv vidra dar şi o specie de gândac de apă pe cale de dispariţie în România. ”Doar o treime din râurile lumii mai curg liber. Barajele reprezintă principalul obstacol pentru conectivitatea apelor dulci. Aici, un baraj este în construcţie pe emblematicul râu Bâsca Mare, România, situat în inima ecoregiunii carpatice a Europei”, se precizează în ghidul international pentru protecţia mediului.

Soarta râului Bâsca Mare a ajuns în mâinile judecătorilor, după ce ecologiştii s-au adresat instanţei, condamnând proiectul care ar urma, spun ei, să distrugă flora şi fauna zonei.

În 2019, romaniacurata.ro a vorbit pe larg despre toate demersurile care s-au făcut de către organizaţiile neguvernamentale pentru protejarea actualelor arii naturale din zona Bâsca Mare.

Atunci a avut loc un protest la care au participat o parte dintre concurenţii competiţiei Balkan Rivers Tour 4, o competiţie internaţională de rafting, prin care se atrăgea atenţia că Bâsca Mare reprezintă habitatul a nu mai puţin de zece specii de peşte, dintre care patru protejate de interes comunitar, două dintre ele aflate în formularul standard al sitului Natura 2000 Penteleu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.