Fundaţia Sfantul Sava din Buzau in colaborare cu Muzeul Taranului Roman a lansat ieri, în localitatea Naeni, un proiect de reconstituire a unei asezari dacice, formate din zece colibe. Proiectul isi propune refacerea, cu ajutorul unor voluntari, a stilului de viata al geto-dacilor.

„Asezarea va dispune, pe langa cele zece colibe realizate din lemn si din piatra, o stana, un atelier de olarie, un lac de peste, cuptoare de paine, instrumente de prelucrare a strugurilor si va fi populată cu tineri voluntari care doresc sa refaca modul de viata al stramosilor nostri care au trait pe aceste meleaguri in urma cu peste 2.000 de ani“, a declarat preotul Mihai Milea, presedintele Fundatiei Sfantul Sava.

Naeniul nu a fost ales intamplator pentru amenajarea satului dacic. Tot acolo fundatia Sfantul Sava a inaugurat de curand  un camin de batrani. De asemenea, in zona a existat un cimitir dacic, iar cateva morminte mai pot fi inca vazute. Chiar langa cimitir este o biserica unica, ridicata integral din calcar iar pe varful unui deal copiii au realizat sute de sculpturi in calcar.

Asezarea va fi inaugurata la sfarsitul lunii iulie, odata cu festivalul local traditional „Glasul pietrei“, urmand să fie completata anul viitor cu alte 10 colibe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.