Canicula a pus stăpânire peste județul Buză, iar veștile venite de la meteorologi anunță că temperaturile ridicate vor persista și în zilele următoare. La Buzău, patru puncte de prim-ajutor funcţionează, deja, pe toată perioada caniculei. Refugiile anticaniculă sunt la Palatul Comunal, Piaţa Crâng, Piaţa Centrală şi în Piaţa Dorobanţi. Toate aceste puncte de prim-ajutor sunt deservite de asistenţi medicali, beneficiază de aer condiţionat şi sunt dotate cu rezerve de apă rece.

De asemenea, cetăţenii pot vizita centrele pentru a-şi măsura tensiunea arterială. În zilele toride, orice farmacie din oraş poate fi folosită ca punct de prim-ajutor.
Pentru a fi evitate situaţiile de risc, medicii recomandă tuturor buzoienilor evitarea expunerii la soare, în intervalul 11-18, mai ales persoanelor vârstnice. Cei care sunt nevoiţi să iasă din casă sunt sfătuiţi să poarte haine din materiale uşoare, culori deschise şi să poarte o pălărie, pentru a fi feriţi de soare.
Totodată, se recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichid iar înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecţie ridicat. Medicii atrag atenţia că cele mai vulnerabile categorii la temperaturile ridicate sunt vârstnicii, bolnavii cronic şi copiii.
Potrivit avertizării meteorologice, vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.
Meteorologii avertizează că în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.
Potrivit avertizării meteorologice, sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) atrage atenţia că minorii nu trebuie lăsaţi singuri în maşini, pentru că în soare maşinile se încing foarte repede şi se pot produce tragedii.
Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în maşină după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute — 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din maşină poate ajunge la 51 de grade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.