Urşii goniţi din bârlog de foame dar şi de drujbele toporatorilor, au dat iama de două săptămâni în gospodăriile oamenilor. Până acum specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au evaluat pagubele produse de urşi în 10 gospodării de pe raza a 5 comune. Directorul APM Buzău a convocat factorii reponsabili pentru luarea unor decizii grabnice care să stopeze cât se poate de mult pagubele produse de sălbăticiuni. “ Ca urmare a faptului că în luna martie a fost semnalată creșterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de exemplare din specia urs care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice și provoacă pagube materiale, putând chiar să pună în pericol viața și siguranța oamenilor, am convocat astăzi la sediul APM gestionarii fondurilor de vânătoare împreună cu reprezentanții Garzii Forestiere. Împreună cu colegii specialiști în biodiversitate din cadrul Agenției, încercăm găsirea unor soluții viabile de stopare a acestui fenomen îngrijorător” spune Ionuţ Apostu, directorul APM Buzău.
Potrivit bilanţului de până acum  la sesizarea persoanelor păgubite, comisiile special constituite au constatat și evaluat pagubele materiale produse de urși la trei gospodării din comuna Beceni, două din oraşul Pătârlagele, trei din comuna Colţi, una din comuna Cozieni și una din comuna Grebănu.
“ Deoarece din numărul de intervenții alocat la nivel de județ pentru specia urs (12 exemplare) au fost recoltate doar 2 exemplare, în conformitate cu prevederile art. 9 din H.G. nr. 1679/2008 și cu condiția înscrisă în autorizațiile emise în baza Ordinului M.M.A.P. nr. 1439/2015 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, am solicitat gestionarilor să fie recoltate prioritar exemplare de urs care, în mod repetat, provoacă pagube în localitățile premenționate” precizează directorul APM Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.