guvernul-va-creste-subventiile-la-incalzire-101914-1Senatorii au decis să crească ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale pentru a acoperi majorarea prețului la acest combustibil și să introducă ajutoare pentru încălzire cu energie electrică.

Astfel, senatorii și-au dat acordul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Actul normativ propune menținerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, având în vedere faptul că prin compensarea procentuală deja reglementată sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei și introducerea indicatorului social de referință (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor și nivelurilor de venituri în conformitate cu Legea asistenței sociale.

De asemenea, proiectul de lege propune ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferențele fiind mari între acestea, deși veniturile sunt apropiate. Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel și acoperirea creșterii de 6% a prețului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE.

Actul normativ mai prevede introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleași ca și în cazul ajutoarelor pentru gazele naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 de lei/persoană.

Ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155 lei/persoană și 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100% și 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că prețul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa 8 lei.

Pentru beneficiarii de ajutor social, plata ajutorului va fi efectuată în continuare din bugetele locale.

Pentru sezonul rece 2012—2013 suma plătită până în prezent este de aproximativ 218 milioane lei și se preconizează o cheltuială totală de aproximativ 300 milioane lei. Bugetul anului 2013 este de 476 milioane lei, prin urmare suma de 176,8 milioane lei estimată a fi cheltuită pentru drepturile lunilor noiembrie și decembrie 2013 poate fi susținută din alocările actuale. Pentru anul 2014 (ianuarie—martie și noiembrie—decembrie) suma de 386,5 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul Ministerului Muncii pentru 2013.

Senatul este prima cameră sesizată în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.