Mii de oameni din localitatea buzoiană Glodeanu Siliştea au stat izolaţi aproape o săptămână din cauza zăpezii care ajunge până la şase metri. Oamenii spun că nu au mai văzut nămeţi aşa mari de ani de zile şi se plâng că nu au mâncare, energie electrică şi nu pot să îşi îngroape morţii.

Şase sate din comuna Glodeanu Siliştea, respectiv Corbu, Caşota, Cîrligu Mic, Cîrligu Mare şi Văcăreasca au fost rupte de lume încă de duminică. Casele din zonă au fost acoperite de zăpadă, în unele cazuri abia dacă se mai poate vedea hornul caselor iar stâlpii de electricitate au căzut din cauza viscolului.

În satele din comuna Glodeanu Siliştea, oamenii abia dacă au avut cu ce se hrăni, pentru că în magazine nu mai existau alimente. Abia ieri, după cinci zile, la magazinul din centrul comunei a ajuns maşina cu pâine, iar oamenii au dat năvală pentru a-şi face provizii.

În satul Văcăreasca, două persoane care au decedat nu pot fi îngropate din cauza troienelor. Una dintre acestea este preotul din localitate, decedat luni, care nu poate fi îngropat, întrucât reprezentaţii Serviciului de Medicină Legală nu au putut ajunge în zonă pentru a face necropsia. Tot în satul Văcăreasca, o bătrână stă în casă cu cadavrul soţului ei, decedat, în urmă cu trei zile, când încerca să cureţe zăpada din curte. Din cauza drumurilor înzăpezite, femeia nu a putut ajunge în oraş pentru a cumpăra cele necesare înmormântării.

La Cârligu Mare, situaţia este cu atât mai dramatică cu cât cei mai mulţi locuitori sunt bătrâni. Puţinele persoane mai tinere din sat au săpat culoare prin zăpadă pentru ca oamenii să poată ieşi din case. Unii dintre localnici au reuşit să sape în zăpadă şi să ajungă la animale, însă cei mai mulţi nu ştiu dacă le mai trăiesc animalele, pentru că de trei zile nu au reuşit să ajungă la ele.

Salvarea pentru ei a venit de la forţele de intervenţie, care au ajuns în zonă cu mai multe transporturi de alimente. Două camioane ale armatei au adus în zonă mii de litri de apă, conserve şi pâine. De asemenea, sute de jandarmi şi pompieri au început să sape cu lopeţile pentru a-i ajuta pe locuitorii de aici să-şi croiască drum printre nămeţii înalţi cât casa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.