Locuitorii din Rubla au ieșit de sub nameți cu ajutorul jandarmilor și pompierilor. După zile întregi în care au stat acoperiţi de zăpadă, în această dimineaţă sătenii din Rubla au primit un ajutor nesperat. Aproape 100 de jandarmi şi pompieri au venit cu lopeţi şi au început să sape să-i scoată pe oameni la lumină.

Zăpada viscolită a acoperit totul în Rubla. Multe case au fost acoperite în întregime de nămeţi înalţi de câţiva metri. De duminică oamenii stau fără lumină, fără apă şi fără vreo legătură cu exteriorul. Abia astăzi au reușit să iasă din case după ce au săpat adevărate tranșee.

“Abia am reuşit să ies pe un geam. Zăpada e cât casa. Nu am văzut aşa ceva de cânt sunt, şi am 74 de ani”, ne-a declarat un sătean.

În zonă au ajuns în această dimineață echipe de jandarmi și pompieri. Aceștia au mers pe acoperişuri şi după ore în şir de dat la lopată i-au scos la lumina zilei pe săteni.

“Pe mine m-a scos un vecin și acum jandarmii dau zăpada de pe acoperiș. Are un metru zăpada de pe casă și mi-e frică să nu cadă acoperișul”, susţine alt sătean.

Câţiva bătrâni au supravieţuit ca prin minune fără foc în sobe şi fără apă.

“Stau de duminică blocată în casă, şi ieri nu mai aveam lemne de foc, aşa că am rupt jaluzelele de la geam şi le-am băgat pe foc”, declară o femeie a cărei casă a fost acoperită de nămeţi.

Pentru cei mai în vârstă dintre localnici coşmarul din 1954 s-a repetat şi spun ei nămeţii au fost de această dată chiar mai mari. Pentru a avea apă, oamenii au luat zăpadă și au topit-o. Alții abia dacă au mai avut ce mânca. Abia astăzi a ajuns şi maşina cu pâine dar şi o ambulanţă pentru a-i prelua pe cei care au nevoie de asistență medicală.

Acțiunile jandarmilor și pompierilor vor continua și în zilele următoare, fiind concentrate în localităţile cele mai grav afectate de ninsorile abundente şi viscol.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis astăzi la Valea Râmnicului un transport cu 600 de pâini pentru locuitorii de aici. De asemenea, 2000 de litri de apă minerală şi 250 kilograme de conserve sunt pregătite pentru a fi trimise persoanelor izolate din judeţul Buzău, alimentele urmând să fie distribuite prin primării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.