Zeci de localnici din localitatea buzoiană Boboc n-au avut liniște vreme de patru zile. Unul dintre ei a dezgropat sâmbătă la el în curte o bombă aruncată dintr-un avion în timpul celui de-ai doilea război mondial. Din cauza ploilor care n-au contenit și a stării precare în care era proiectilul, abia ieri pirotehniștii au reușit să-l detoneze. În tot acest timp oamenii au dormit pe la rude.

Groapa în care familia Nedelcu arunca apa menajeră ascundea de mai bine de jumătate de secol o bombă de aviație, rămasă neexplodată. Proiectilul a ieșit la iveală sâmbătă după ce ploile abundente au spălat pereții gropii și i-au dezvelit  vârful metalic. Oamenii au sunat la 112 când și-au dat seama că e o bombă în curtea lor. Familia a fost evacuată din casă.

„Am avut mare noroc, pentru că acolo ardeam gunoaiele strânse din curte. Am văzut mai întâi vârful ruginit care ieşea din groapă. Era cam la un metru în pământ. Am sunat la 112 sâmbătă, au venit cu primarul, cu poliţia, au marcat groapa iar de atunci noi am fost plecaţi la rude. Abia azi au putut lucra la ea”, a declarat Liliana Nedelcu, soţia proprietarului.

Specialiştii Protecţiei Civile au putut să intre să sape abia aseară, după ce a stat ploaia. Înainte de operaţiune, au evacuat toţi vecinii pe o rază de jumătate de kilometru.  Bomba care cântărea 50 de kilograme ar fi avut o rază de distrugere de 1000 de metri. Pentru ca parea a fi instabila, pirotehniştii au detonat-o pe un camp de lângă sat.

Localnicii din satul Boboc spun că în decursul anilor au mai găsit proiectile şi bombe. În imediata vecinătate se află un important aerodrom, pe care germanii l-au folosit în cel de-al Doilea Război Mondial, ca bază pentru bombardierele lansate în luptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.