Organizația Polițiilor Rutiere din Europa – Roadpol realizează și în cursul anului 2024 Proiectul EDWARD, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
Proiectul EDWARD este susținut de Comisia Europeană iar anul acesta și-a propus ca ziua de 18 septembrie să devină Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere. Activităţile au avut ca scop îmbunătăţirea nivelului de conştientizare a participanţilor la traficul rutier asupra pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulaţie.
Ieri, la nivelul judeţului Buzău, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au acţionat pe toate categoriile de drumuri ce tranzitează judeţul, precum şi pe străzile din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat şi au urmărit combaterea excesului de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau neportul centurii de siguranță, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, întrucât comportamentul participanților la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere.
Polițiștii invită participanții la trafic să facă un angajament pentru a reduce numărul accidentelor rutiere la zero, angajament prin care să promită cu toții că:
- sporesc atenția la volan;
- vor conduce cât mai prudent și vor respecta regulile de circulație atât la volan, cât și pe motocicletă sau bicicletă;
- pornesc farurile pentru a fi mai vizibili în trafic;
- verifică în mod corespunzător starea tehnică a vehiculelor;
- vor conduce cu o viteză care este, în același timp, și legală și sigură;
- sunt atenți și sporesc vigilența în preajma pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, a persoanelor în vârstă etc.;
- acordă o atenție deosebită atunci când conduc în apropierea școlilor ori în zone unde sunt mulți copii;
- nu conduc sub influența alcoolului sau a medicamentelor ori substanțelor care le-ar putea afecta siguranța;
- se asigură corespunzător și păstrează distanța de siguranță în mers;
- poartă întotdeauna centura de siguranță și au grijă ca și cei care călătoresc cu noi să o poarte;
- nu vor folosi telefonul mobil în timp ce conduc, când nu au dispozitiv hands – free;
- nu se lasă distrași de nimic din interiorul sau exteriorul mașinii;
- vor fi un exemplu pentru cei care călătoresc, conducând calm şi sigur.
ALEGE VIAŢA!