Mai multe şanse pentru cei care vor să-şi izoleze termic locuinţele şi să aibă o factură mai mică la încălzire. Autorităţile române au decis să realoce spre astfel de proiecte o parte din banii europeni din Programul Operaţional Regional, cel mai performant la capitolul absorbţie. Aproape 30 la sută din bani au fost decontaţi deja la Bruxelles.

100 de milioane de euro vor ajunge la proiectele de izolare termică a blocurilor şi nu numai. Din Programul Operaţional Regional vor fi daţi bani şi Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ca să cumpere freze speciale. Totul – din economiile de la licitaţii, dar şi de la proiectele penalizate pentru diverse deficienţe.

Vicepremierul României, Liviu Dragnea, a declarat : „Dacă nu făceam rapid această realocare pe alte axe decât cele care au generat corecţile financiare, puteam să pierdem banii„.

Peste un miliard şi jumătate de euro au intrat deja în conturile proiectelor, majoritatea – la autorităţi publice. Rata de absorbţie a ajuns la aproape 30 la sută. E cea mai mare, dintre toate programele europene.

Autorităţile au convins Comisia Europeană să reia plăţile, care fuseseră oprite din cauza erorilor şi a suspiciunilor de conflicte de interese. Ca toţi cei aproape 4 miliarde şi jumătate de euro din program să poată fi cheltuiţi până în 2015, ritmul ar trebui accelerat de 4-5 ori, faţă de acum, dar nu oricum – spun oficialii de la Bruxelles.

Trebuie să ne asigurăm că este garantată calitatea proiectelor, că acestea dau rezultate pentru economie şi pentru populaţie, nu doar că se cheltuiesc banii. Cheltuirea e primul pas, dar trebuie să fiţi siguri că se face inteligent, că îmbunătăţeşte viaţa românilor” , spune reprezentantul DG Regio.

Peste 1500 de proiecte s-au încheiat deja. Printre efecte: s-au creat peste 22 de mii 500 de locuri de muncă directe, spune vicepremierul Liviu Dragnea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.