Odată cu venirea toamnei, cu formarea colectivităţilor şcolare, dar şi cu scăderea temperaturilor, adulţii, dar mai ales copiii sunt predispuşi la diferite infecţii ale căilor respiratorii. Specialiştii spun că imunitatea copiilor creşte luptând cu o serie de viruşi şi alte organisme în contextul îmbolnăvirilor din prima copilărie, precum şi odată cu vârsta. Fiecare răceală sau viroză ajută copilul să dezvolte imunitate la virusul care a cauzat-o. De asemenea, în jurul vârstei de şapte ani copilul dobândeşte imunitatea unui adult, de aceea, chiar şi copiii mai bolnăvicioşi încep să răcească mult mai rar, începând cu această vârstă. Odată cu venirea toamnei, diferenţa mare de temperatură între noapte şi zi, şi începerea grădiniţei sau a şcolii, copilul devine vulnerabil la bolile contagioase care de obicei se dezvoltă rapid în cadrul colectivităţilor.
Aceştia spun că cea mai bună metodă de prevenire a virozelor la copii o reprezintă igiena. De asemenea, foarte importante sunt alimentaţia, exerciţiile fizice, respectarea timpului de somn, dar şi aportul de produse naturale. „De cele mai multe ori, virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci când mâinile copilului vin în contact cu secreţiile nazale de la o persoană infectată, de aceea o bună igienă a mâinilor reprezintă cea mai potrivită metodă de prevenţie. Legumele şi fructele aduc un aport important de vitamina C, care ajută sistemul imunitar. În general, mişcarea ajută la fortificarea organismului, de aceea încă de la cele mai fragede vârste se recomandă mai ales pentru copiii cu probleme respiratorii începerea înotului, sport care ajută la fortificarea muşchilor respiratorii şi la creşterea capacităţii pulmonare, schimbări care reduc semnificativ numărul de răceli. Momentan există în plafare şi farmacii o serie de suplimente nutritive care prin conţinutul lor în echinaceea, spirulină, cătină, măceş, afine, coacăze, propolis, ajută la creşterea imunităţii copiilor”, recomandă specialiştii.
Nu administraţi antibiotice!
Nu se recomandă administrarea de antibiotice copiilor în cazul unor simptome specifice virozelor şi să îi ducă pe aceştia la medic, care este cel mai în măsură să prescrie tratament specific.Dacă copilul are dureri de gât sau manifestă înroşirea acestuia (fără acumularea de puroi), are dureri de cap, febră (peste 38 grade Celsius), i se înfundă nasul şi are scurgeri apoase de secreţii nazale, strănută, tuşeşte şi respiră dificil, atunci cel mai probabil suferă de viroză respiratorie. Aceste simptome apar de obicei la 2-3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, peste două treimi din bolnavi vindecându-se cel mult într-o săptămână. Alte simptome tipice la copii includ scăderea apetitului, o stare generală de rău şi dureri musculare. Atenţie! Antiobioticile nu funcţionează în cazul viruşilor şi administrarea lor reprezintă o greşeală de tratament.
Ceaiurile, sucul de lămâie şi inhalaţiile, prieteni de nădejde
Chiar dacă tratamentul medicamentos a evoluat de-a lungul vremii şi este din ce în ce mai eficient în tratarea simptomelor virozelor respiratorii şi în stimularea imunităţii organismului, este recomandat să folosiţi alternativ sau în paralel şi tratamentul naturist, datorită multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea celui mic. În faza incipientă a virozelor respiratorii se recomandă folosirea următoarelor remedii care pot ajuta în mod considerabil la ameliorarea bolii. Plantele picante care au un puternic efect antiseptic, ajută la eradicarea focarelor de infecţie, mai ales în zona gâtului şi al nasului. Ceaiul din scorţişoară, cuişoare, piper, anason şi fenicul este o opţiune excelentă. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea cu miere, până la patru căni pe zi. Sucul de lămâie are un puternic efect imunostimulent, reduce accesele de febră, combate durerile de cap, înviorează organismul şi psihicul. Într-un litru de apă se pun 2-3 lămâi cu tot cu coajă tăiate în felii foarte subţiri şi se lasă circa 1-2 ore la macerat la temperatura camerei. Se adaugă miere de albine şi se bea pe stomacul gol. Cataplasmele cu muştar – două linguri de seminţe de muştar şi două linguri de seminţe de in date prin râşniţa electrică de cafea, amestecate cu apă până se formează o pastă, puse în tifon şi apoi aplicate pe piept, reprezintă o alta metodă eficientă în cazul combaterii virozelor respiratorii. Totuşi acest tratament este contraindicat copiilor care au pielea sensibilă.
Odată ce boala s-a instalat, tinctura de soc, lichenul de piatră, ceaiul de măghiran, inhalaţiile sau cataplasmele cu hrean sunt adevăraţi aliaţi în lupta cu viruşii. Ceaiul de măghiran are un puternic efect sudorific, relaxant şi uşor euforizant, eliminând frisoanele şi durerile musculare. Inhalaţiile ajută şi ele. Se spală coaja unui cartof, se taie mărunt şi se pune într-un litru de apă clocotită, se mai adaugă patru picături de ulei volatil de mentă şi două picături de ulei volatil de cimbru. Se pune un prosop deasupra vasului în care se află apa şi se inspiră pe nas aburii emanaţi, vreme de 5 minute.
5 recomandări pentru copiii bolnavi
Repaos fizic la domiciliu
Ceaiuri fierbinţi de muşeţel sau salvie combinate cu miere de albine
Ceai de ghimbir cu suc de lămâie
Comprese calde aplicate pe gât
O ceapă tăiată felii se pune noaptea pe noptieră de lângă patul copilului