Vremea nefiresc de caldă pentru această perioada a dat peste cap natura. În loc de zăpadă, buzoienii pot admira în grădinile dintre blocuri trandafiri şi crizanteme. Fenomenul este unul destul de ciudat pentru cercetători, care afirmă că acest lucru se datorează fenomenului de încălzire globală.

În zonele ferite de curenţii de aer, trandafirii au înflorit pentru a treia oară de la începutul anului, iar crizantemele, care în mod normal se ofileau la începutul lunii noiembrie, sunt încă înflorite.

Potrivit horticultorilor, acest fenomen se datorează încălzirii globale. Potrivit unor măsurători realizate pe durata a o sută de ani, media temperaturii la Buzău a crescut  cu 0,8 grade Celsius într-un secol.

“Anul acesta a fost un an atipic din punct de vedere climatic, caracterizat în primul rând prin faptul  că primăvara a venit destul de târziu, plantele au plecat destul de târziu în vegetație. Pe urmă, după aceea, a fost o perioadă scurtă de ploi, insuficientă ca plantele să se dezvolte normal,  iar vara  a fost lipsită de precipitații. Natura se află în suferință. Plantele sunt veriga de jos a lanțului trofic și sunt în relație direct cu factorii de vegetație, simt foarte bine că ceva nu este în regulă”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here