Sfântul și Marele Post, care se mai numește și postul patruzecimii, Păresimile, Postul Păștilor, este rânduit pentru curățirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. El reprezintă postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului Iisus Hristos. Este rânduit vreme de șapte săptămâni. Stă în legătură cu Paștile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.

În acest post, nu se mănâncă deloc carne, ouă, brânză. De asemenea, postim de pește, vin și untdelemn. În general, se mănâncă numai bucate fără ulei, legume și poame.

Sfinții Părinți au hotărât că se poate mânca untdelemn și au dat dezlegare la vin sâmbăta și duminica, la Buna-Vestire. Se mănâncă pește de Buna-Vestire (25 Martie) și în Duminica Floriilor (24 aprilie).

Este bine, spun cunoscătorii, să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor. Există o rânduială pentru aceste două perioade deosebite. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post, Luni și Marți se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine și apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi, când facem două mese, se mănâncă la fel, Vineri și Sâmbătă e post desăvârșit.

Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare.

Postul Paștelui nu este o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru noi. Postul este un prilej de bucurie, de liniște, de fericire. În perioada postului Paștelui, nu trebuie să fim triști, letargici sau singuri. În post, trebuie să învățăm să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară, să învățăm să iubim florile, natura în general, oamenii… Și să așteptăm cu emoție minunea de la sfârșitul postului și anume Învierea Domnului.

În post, trebuie făcută milostenie și multe fapte bune. Căci, fără fapte bune și rugăciune, Postul Paștelui rămâne doar o dietă de detoxifiere a organismului, iar sufletului nu folosește nimic din asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.