MEDICAMENTE PE CALE DE DISPARIŢIE

– 28 medicamente cardiologie

– 19 medicamente neurologie

– 8 medicamente endocrinologie

– 7 medicamente afecţiuni respiratorii

– 6 medicamente oncologie

– 6 medicamente dermatologie 

sursa: studiul publicat de ARPIM

În total sunt 123 de medicamente, iar unele nu au înlocuitor . Medicamentele s-ar putea ieftini din nou de la 1 iulie, însă producătorii spun că multe ar putea fi retrase de la vânzare. 123 de medicamente inovative ar putea disparea de pe piaţă anul acesta, pentru că nu ar mai aduce profit. Aceştia dau vina pe noua metodologie de calcul a preţurilor, care îi obligă să le taie cu până la 35%. Ieftinirea medicamentelor îi ameninţă tocmai pe cei pe care ar trebui să-i salveze: bolnavii. Pe măsură ce preţurile scad, acestea dispar de pe piaţă. Anul trecut, de exemplu, au fost retrase aproape 700 de medicamente la preţuri accesibile. O nouă ieftinire, posibilă de la 1 iulie, ameninţă alte 120 de medicamente. Producătorii explică simplu: noile preţuri nu sunt profitabile.  Pacienţii cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectaţi de noua metodologie de calcul a preţurilor. Producătorii susţin că, de la 1 iulie, ar putea să dispară 28 de medicamente originale pentru boli cardiovasculare, 19 pentru afecţiuni neurologice şi 7 pentru probleme respiratorii.Există un risc foarte mare ca 800.000 de pacienţi români să rămână anul acesta fără terapii. Acest lucru se datoreaza noii metodologii de calcul a preţurilor. Care taie din preţul medicamentelor originale aproape 35%. Companiile farmaceutice refuză micşorarea preţurilor, iar presiunea este resimţita de câteva luni printr-o criză de medicamente.

Pana la 1 martie, producatorii trebuie să-şi depună dosarele cu noile preţuri scăzute, ori le scot de pe piaţa românească.

Ministerul Sănătăţii susţine că are leac pentru orice.

„Existã cadru legislativ prin care Ministerul Sãnãtãţii sã intervinã în situaţiile în care se constatã cã un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeuticã, fie se va realiza o achiziţie rapidã prin procedură de nevoi speciale.”

Doar că şi medicamentele generice sunt pe cale de dispariţie.

Producătorii de medicamente generice cred că o soluţie ar fi ca taxa clawback pentru acestea să se calculeze diferenţiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.