În județul Buzău, există foarte multe persoane nevaccinate pentru că refuză tratamentul împotriva rujeoloi, dar și a celorlalte vaccinuri. Cele mai multe provin din zona Simileasca din orașul Buzău, în localitățile Ciuta, Râmnicelu și Calvini. Este vorba despre localități în care trăiesc numeraose comunități de romi, aceștia fiind de obicei cei care refuză vaccinarea. După ce patru campanii menite a-i convinge pe acestia să fie de acord cu imunizarea copiilor au dat greș, Direcția de Sănătate Publică a anunțatstartul celei de-a cincea campanii, în care lucrurile vor decurge altfel decât până acum. Autoritățile vor constitui puncte mobile, iar echipe de medici, de medatori și asistenți sociali vor merge în mijlocul oamenilor pentru a-i vaccina.

„Pentru cartierul Simileasca vom amenaja, sperăm, cu acordul Bisericii Adventiste, în locația lor. Pentru că acolo, mi s-a explicat, dar voi mă voi duce să văd, au sursă de apă, au grup sanitar, au mai multe spații care au fost folosite de grădiniță, deci ar avea. Pentru Râmnicelu, o să facem informarea părinților în școală, care se află vizavi de cabinetul medical individual și vom derula vaccinarea în cabinet. Pentru zona Măgura, vom apela la Primărie să ne dea autobuzul școlii cu care să aducem. Parte din ei locuiesc la șosea și se leagă de faptul că este foarte greu să-i îmbrace și să-i aducă. Atunci o să venim noi și o să-i aducem la Măgura la cabinet. Pentru Maxenu, este școala care este în spatele cabinetului,”  a explicat medicul epidemiolog Carmen Scântei din Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Însă, autoritățile de sănătate publică vorbesc și despre riscurile desfărșurării vaccinări în spații improprii.

„Am zis, o facem și pe asta. Ne ducem noi, chiar în mijlocul lor să vaccinăm. Lucru pe care eu l-am considerat întotdeauna cu un risc mai mare pentru că, condițiile care presupun practicarea unui astfel de act sunt proprii unei unități medicale. Eu, oricât aș căuta să realizez aceste condiții, mi-e greu în ambulator și în ambulatoriul pe care-l creează cineva. Acum, asta și le explicăm, reacțiile secundare la un vaccin sunt normale până la un punct. Există și reacții mai violente pe care eu, dacă nu sunt într-o unitate sanitară, nu am cum să le corectez și acesta este motivul pentru care, până acum am evitat să mă îndepărtez de cabinetul medical individual, pentru că acolo am o trusă, am cu ce interveni dacă ar fi să fie ceva, ceea ce nu mi-am dorit și nu a fost”, spune dr Carmen Scântei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.