Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă vineri şi sâmbătă. Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

Valul de căldură din acest sfârşit de săptămână ia prin  surprindere organismul uman. De aceea medicii fac mai multe recomandări pentru a ne putea adapta noilor temperaturi şi pentru a nu avea de suferit din cauza caniculei.

Ministerul Sănătăţii (MS), prin intermediul Direcţiilor de sănătate publică din teritoriu, recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Medicii subliniază că în perioada caniculară se recomandă consumul a doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Astfel, specialiştii recomandă consumul de apă la fiecare 15-20 de minute. În plus, este bine ca oamenii să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină: cafea, ceai, cola sau a sucurilor răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.