Specialiștii au finalizat evaluării efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate de urs brun, lup, râs și pisică sălbatică din județul Buzău. În primăvara acestui an, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat acţiuni de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice.

Rezultatele acestor acţiuni, realizate de gestionarii fondurilor cinegetice în perioada aprilie-mai, au fost colectate și centralizate la nivelul judeţului Buzău de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău, rezultând următoarele efective estimate: Cele mai multe exemplare sunt de urs: 1133
353 exemplare de lup
158 de exemplare de râs
343 exemplare de pisică sălbatică

Monitorizarea și estimarea efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate de urs brun, lup, râs și pisică sălbatică a fost realizată în conformitate cu prevederile planurilor naționale de acțiune pentru speciile de urs brun și lup și cu prevederile ghidului privind metodologia de evaluare a populațiilor de râs și pisică sălbatică.

Numărul maxim de derogări de la statutul de specie strict protejată, aplicabile la nivel naţional pentru specia urs brun, a fost stabilit prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 723/2022, pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante.

Conform Anexei nr. 1 a acestui ordin, numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei umane (numărul de prevenţie), repartizat pe unitățile administrativ- teritoriale din județul Buzău, este de 3 exemplare, din care:

1 exemplar – Comuna Bisoca,
1 exemplar – Comuna Topliceni

1 exemplar – comuna Pardoși.

Pot solicita derogare de la statutul de specie strict protejată, în vederea recoltării celor trei exemplare de urs brun, gestionarii fondurilor cinegetice cu care unităţile administrativ-teritoriale au încheiat contracte de permanenţă/intervenţie imediată, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021.

Primul exemplar din specia urs a fost a recoltat în data de 25 mai a.c., în comuna Bisoca, de Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv Buzău, gestionarul Fondului Cinegetic 40 Vintilă Vodă, în urma monitorizării exemplarelor de urs care produc pagube în mod repetat în gospodăriile din comuna Bisoca., precizează oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Buzău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.