În ultima săptămână, poliţiştii de proximitate şi cei de prevenire din cadrul I.P.J. Buzău au desfăşurat mai multe activităţi şi întâlniri informale în cadrul campaniei “Buy Safe, Pay Safe!”, mesajele informative fiind diseminate către mai mult de 100 de persoane şi diverşi agenţi economici. Campania de prevenire şi conştientizare intitulată generic  “Buy Safe, Pay Safe!”,  a fost lansată în luna iunie a.c., simultan la nivelul a 28 de state europene, printre care şi România, împreună cu Operaţiunea E-Commence 2018 (eComm 2018), o acţiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din toate statele participante, inclusiv România.

Scopul activităţilor este acela de informare a cetățenilor cu privire la modalitățile prin care pot face cumpărături online în siguranță, dar şi de a atrage atenţia acestora pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni.

Operațiunea E-Commerce, coordonată de Europol, combate fraudele pe internet, produse în absența fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informații și dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii și mediul privat.

Operațiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online, printr-o acțiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniunea Europeană și din afara acesteia, ocazie cu care  95 de persoane specializate în comiterea de fraude online au fost arestate.

Totodată, această acțiune marchează începutul unei serii de investigații operative, care vor continua și în următoarele luni.

Acțiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică din cadrul Europol, cu sediul la Haga.

Polițiștii din fiecare stat au format echipe de supraveghere și investigații, care au beneficiat de sprijinul mai multor comercianți, firme de logistică, instituții financiare și companii de analiză, pentru a aduna probe împotriva persoanelor specializate în comiterea de fraude.

Totodată, companiile internaționale emițătoare de carduri au sprijinit investigațiile în situațiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara U.E.

Adesea, atunci când o achiziție frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparțin unui card emis de către o instituție aflată pe alt continent.

După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile, polițiștii au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, audieri și rețineri. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri, precum bani, droguri, carduri și dispozitive electronice.

Tot în urma investigațiilor, polițiștii au descoperit aproximativ 20.000 de tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, a căror pagubă estimată depășește 8 milioane de euro.

Din cadrul Poliției Române, au participat 12 polițiști specializați în combaterea criminalității informatice, care au efectuat 3 percheziții ce au vizat 4 persoane bănuite de săvârșirea de fraude informatice.

Poliţiştii buzoieni vă recomandă câteva reguli de siguranță, care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:

– verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;

– există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția! Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;

– verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant.  Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dumneavoastră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.