Escrocii nu renunță la metoda de a stoarce bani de la părinţii mai în vârstă, care au copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei. Păcăleala este foarte simplă.  O persoană telefonează părinţilor, pe telefonul fix,  şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. Îi spune că fiul a avut un  accident rutier şi are nevoie de bani să scape de implicaţiile juridice.

În Buzău, escrocii au lovit din nou. Joi, în jurul orei 18.30, o buzoiancă în vârstă de 50 de ani a sesizat poliţia prin S.N.U.A.U. 112” că a fost înşelată cu aproximativ 6000 de euro. Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că în aceeaşi zi, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla la domiciliu, a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care, plângând, s-a recomandat drept fiul ei şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu o victimă şi pagube materiale. În cadrul discuţiei, aşa-zisul fiu i-a solicitat suma de 6.000 de euro pentru a plăti pagubele şi onorariul avocatului. După ce a vorbit cu „fiul”, buzoianca a discutat la telefon cu un alt bărbat, care a spus că este avocatul fiului ei şi se numeşte Andrei. Femeia i-a spus necunoscutului de la celălalt capăt al firului că va lua primul avion şi va merge în Anglia la fiul său, însă presupusul avocat i-a precizat că nu este necesar, întrucât a luat el legătura cu Consulatul din Bucureşti, ea trebuind doar să trimită banii printr-o firmă specializată. Fără să stea pe gânduri, buzoianca a trimis 2.800 de euro pe numele indicat de necunoscut, după care acesta i-a cerut, tot telefonic, să trimită şi diferenţa. Femeia a mers la agenţia unei unităţi bancare din municipiul Buzău, de unde a scos 3.000 de euro, pe care i-a trimis în aceleaşi condiţii, cu toate că înainte de a efectua tranzacţia, casiera de la bancă a avertizat-o că ar putea fi o înşelăciune şi a sfătuit-o să mai aştepte până a doua zi. După puţin timp, buzoianca în vârstă de 50 de ani a fost din nou sunată şi i s-a cerut suma de 10.000 de lei pentru plata telefoanelor date şi pentru onorariul avocatului. Abia în acel moment, a luat legătura telefonic cu fiul său aflat în Londra şi a realizat că a fost înşelată.

În aceeaşi zi, un buzoian în vârstă de 55 de ani a fost mai vigilent şi nu a dat curs aceluiaşi gen de mesaj primit pe telefonul fix de la aşa-zisul fiu. Acestuia i-a fost cerută suma de 15.000 de lei, însă înainte de a se conforma instrucţiunilor, soţia buzoianului şi-a sunat fiul şi şi-au dat astfel seama că apelantul nu era decât un escroc. În ambele situaţii, poliţiştii continuă activităţile în vederea identificării autorilor.

Poliţiştii atenţionează din nou buzoienii să nu mai dea curs mesajelor transmise telefonic de către escroci, care mizează tocmai pe impactul emoţional pe care îl are vestea că fiul a fost implicat într-un accident de circulaţie. „Pentru a nu mai deveni victime ale escrocilor, poliţiştii reamintesc buzoienilor să verifice cu atenţie dacă cei care îi contactează au într-adevăr calitatea sub care se recomandă. Un simplu apel telefonic efectuat înainte de a da curs indicaţiilor necunoscuţilor care îi contactează, îi poate salva de la o pagubă deosebit de importantă”, precizează comisar șef Florina Crucianu, purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.