Din toamna acestui an elevii de liceu vor putea opta, pentru disciplina „Dezbatere, oratorie si retorica”, materie care poate fi studiata o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului.

Aceasta disciplina optionala are ca scop incurajarea gandirii critice si flexibile, a autonomiei in gandire, a atitudinii pozitive fata de comunicare, a tolerantei fata de valorile, opiniile si argumentele celorlalti, precum si a participarii la viata sociala fundamentata pe opinii si actiuni intemeiate.

Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, declara ca „optionalul a fost conceput impreuna cu partenerii de la Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica si vizeaza, inainte de toate, formarea de competente in randul elevilor de liceu, pe care ni-i dorim cetateni implicati activ in viata sociala. Ne propunem ca, la finalul cursului, elevii sa stie sa sustina un dialog argumentativ, sa foloseasca tehnicile de argumentare si contra-argumentare, si sa sintetizeze informatiile de care dispun pentru sustinerea argumentatiei”.

De altfel, această disciplina nu face decat sa continue concursul „Tinerii dezbat” organizat în ultimii trei ani de catre minister si care s-a bucurat de un real succes atat in randul profesorilor dar si al elevilor. 

Programa scolara pentru disciplina optionala „Dezbatere, oratorie si retorica” a fost aprobata prin ordinul ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 4074 din aprilie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.