Sesiunea de finanțare cu bani europeni pentru prima împădurire a fost reprogramată pentru anul viitor. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), anularea sesiunii pentru depunerea de proiecte aferente Măsurii 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” s-a făcut în conformitate cu decizia Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), nr. 61.116 din 8 noiembrie  2012, sesiunea pentru depunerea de proiecte aferente Măsurii 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole” programată a se desfăşura în perioada 15 noiembrie – 14 decembrie 2012, se anulează. Potrivit aceleiaşi surse, sumele rămase disponibile vor fi folosite în sesiunile de primire a proiectelor care vor fi programate a avea loc în anul 2013.

         Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” se încadrează în Axa II – „Îmbunătăţirea  mediului şi a spaţiului rural” şi are ca obiective creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători, precum şi extinderea suprafeţei ocupate de păduri prin sprijinirea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor. La ultima sesiune de aplicare, contribuţia publică aferentă Măsurii 221 a fost de 229.341.338 EURO, dar practica de până acum a dovedit că interesul pentru crearea de coridoare verzi în zonele de câmpie este foarte scăzut.

Cel mai concludent exemplu al lipsei de interes pentru această măsură este chiar cel al judeţului nostru, deoarece în conturile agricultorilor buzoieni nu a ajuns nici măcar un euro din fondurile europene pentru împăduriri. Astfel, dacă în alte judeţe au existat ceva aplicaţii prin care să se încerce accesarea de fonduri, în Buzău pentru prima împădurire a terenurilor agricole nu a existat niciun solicitant, funcţionarii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Buzău nu ştiu ce să spună despre lipsa de interes a oamenilor pentru stimulentele financiare prin care se încurajează împădurirea terenurilor agricole. În schimb, în ultimii ani, în judeţ au fost înfiinţate 44 hectare de liziere forestiere de protecţie, acţiunile de plantări fiind efectuate în “regie proprie”. Astfel de perdele forestiere au fost înfiinţate în comuna Cochirleanca, lucrările fiind susţinute de Primărie, precum şi la Hergheliile Ruşeţu şi Cislău, perdelele forestiere fiind opera de Direcţiei Silvice Buzău, rolul lor fiind de protecţie a terenurilor agricole deţinute de herghelii.

De asemenea, după problemele făcute de zăpezi iarna trecută, au existat mai mulţi primari care au declarat că doresc să înfiinţeze perdele forestiere, explicând însă că principalul obstacol îl reprezintă problema găsirii unor terenuri potrivite pentru astfel de amenajări, administraţiile deţinând doar suprafeţe de teren care au statut de păşuni comunale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.