Mai mulţi parlamentari propun ca edilii și președinții Consiliilor Județene să poată candida doar de două ori. Aleșii își motivează inițiativa spunând că această regulă ar trebui adoptată cu atât mai mult cu cât ea este aplicată în cazul mai multor funcții publice. „Regulile jocului democratic pleacă de la premisa limitării influenței unei persoane (sau a unui grup de persoane) la nivelul instituțional decizional. În acest context, se remarcă faptul că majoritatea democrațiilor avansate și consolidate limitează la cel mult două mandate funcțiile executive”, spun parlamentarii.

Consiliul Legislativ al Parlamentului a avizat deja favorabil proiectul de lege. În prezent, În România, instituția Președintelui este limitată la două mandate (consecutive sau nu). Totodată, legile noi intrate în vigoare (spre exemplu Legea Educației Naționale, din ianuarie 2011) limitează numărul de mandate ale unui rector la cel mult două (consecutive sau nu).

Totuși, dacă edilul care câștigă două mandate consecutive, poate candida dinnou după o pauză de cel puțin patru ani, mai propun parlamentarii. Măsura ar urma să intre în vigoare din 2016, atunci când vor avea loc alegeri locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.