apa

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a organizat luni, 14 octombrie, și marți, 15 octombrie, în comunele Verneştiși Balta Albă din județul Buzău,  seminarii de educație ecologică pentru copii. ”Apa are grijă de tine. Tu ai grijă de ea?”. Evenimentele s-au desfășurat în școlile generale respectiv grădinițe și au fost susținute de  cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori – educație ecologică, organizat în primăvară acestui an, sub supravegherea reprezentanților Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Seminariile s-au organizat pentru fiecare grupă de copii separat. Astfel, cele 3 grupe de copii, preșcolari, ciclul primar și cel gimnazial au primit informații despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului; utilizarea apei; sursele de poluare a apei la nivelul gospodăriei (gunoi menajer, gunoi de grajd, latrină, fertilizanți sau pesticide); protejarea mediului înconjurător. De asemenea s-au efectuat testări și s-a determinat concentrația de nitrați și nitriți a probelor de apă adusă din gospodării. Obiectivul principal al seminariilor constă în informarea corectă a copiilor în ceea ce privește problemele legate de igienă și consumul de apă.  De asemenea, se va încerca instruirea copiilor și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.

Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.

Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.