Serviciul de Probațiune Buzău a realizat bilanțul activităților pe anul trecut. În cadrul structurii de la Buzău activează 15 consilieri de probațiune.  

În anul 2021, profesioniștii buzoieni au manageriat cu succes 2353 dosare de probațiune, realizând activități specifice de reintegrare socială și de punere în executare a sentințelor penale de condamnare, cu mențiunea că, dintre acestea, 746 persoane au finalizat executarea sancțiunilor penale, iar pentru ceilalți se continuă aplicarea de tehnici și mijloace specifice de intervenție. La cererea instanțelor de judecată sau din oficiu, consilierii de probațiune au întocmit 148 referate/rapoarte de evaluare, prin care s-au făcut propuneri motivate de individualizare a sancțiunii penale, în raport cu situația socială și riscul de recidivă estimat.

La data de 31.12.2021, cei 15 consilieri de probațiune buzoieni derulau activități de asistare și  control pentru 1607 persoane, cu precizarea că, dintre acestea doar 99 sunt măsuri educative prin care sunt sancționate persoanele minore. În ceea ce privește sancțiunile aplicate de către instanțele de judecată, se evidențiază preponderența dispunerii suspendării sub supraveghere – 64%, urmată de amânarea aplicării pedepsei – 28% și celelalte sancțiuni neprivative de libertate (amenda înlocuită cu muncă neremunerată în folosul comunității, liberarea condiționată etc) – 8%.

Raportându-ne la paleta de infracțiuni pentru care s-a dispus executarea unei sancțiuni neprivative de libertate, se poate spune că faptele comise de persoanele supravegheate în anul 2021 sunt cele privind regimul circulației rutiere pe drumurile publice, traficul și deținerea de substante interzise, infracțiuni contra patrimoniului, infracțiuni contra integrității corporale, infracțiuni contra ordinii și liniștii publice, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, trafic si exploatarea persoanelor vulnerabile, etc.

Programele de consiliere și responsabilizare a persoanelor sanctinate/condamnate aplicate individual sau în grup au fost derulate de către profesioniștii buzoieni pentru 360 de persoane. Acestea au participat la programe prin care și-au îmbunătățit abilitățile de identificare/soluționare eficientă a problemelor, au învățat să își controleze viața, gândind înainte de a acționa, să își creeze strategii de împiedicare a revenirii la vechile tipare de comportament și și-au dezvoltat capacitatea de gestionare corectă a emoțiilor cu accent pe controlul furiei. Prin acestea, s-a urmărit și dezvolatrea de abilități sociale (DAS ), schimbarea modului de a gândi și de a-și controla eficient viata (Stop Gândește și Schimbă), sau de a învăța să separe consumul de alcool  de conducerea autovehicolelor (Drink and Drive). Pentru evitarea sau oprirea consumului de drog s-a continuat atât organizarea programului de grup FRED GOES NET oferit de Centrul de Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău cât și aplicarea de intervenții individuale adaptate la nevoile și situația persoanei sancționate/condamnate.

În scopul reducerii riscului de recidiva a persoanelor care au comis infracțiuni privind regimul circulatiei rutiere, s-a continuat colaborarea cu Inspectoratului Județean de Poliție Buzău privind aplicarea programului “ În siguranța la volan. Stop Accidentelor!“ program educativ, de prevenţie, centrat pe victimă. Programul  vine în sprijinul reintegrării acestei categorii de persoane și  imbunătătește nivelul de informații  cu privire la legislația rutieră și penală, crește responsabilitatea față de propria viață, sănătate și a celor din jur, dezvoltată abilitatăți de identificare a factorilor de avertizare și de recunoastere a momentelor  în care comiterea faptei poate fi evitată, precum și a celor de  analiza/alege si aplicare solutii alternative raportate la semnele identificate

Rata de succes a intervenției consilierului probațiune buzoian se menține la un nivel ridicat, în sensul că s-a dispus revocarea sancțiunii penale neprivative de libertate pentru 15 persoane, cu mențiunea că doar pentru 3 persoane s-a dispus revocarea ca urmare a nerespectării /încălcării măsurilor și obligațiilor de supraveghere.

Continuarea desfășurarii activităților specifice la un înalt nivel de profesionalism, reunirea și valorificarea resurselor comunității locale, menținerea și dezvoltarea de noi relații de colaborare în scopul asigurării sigurantei comunității buzoiene, constituie și pe mai departe dezideratele noastre instituționale., se menționează în comunicatul de presă transmis de Serviciul de Probațiune Buzău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.